Zona inclusă în GAL SIRET – MOLDOVA este situată în regiunea Nord-Est a României, partea de nord – vest a județului Iași. Din punct de vedere geografic, teritoriul GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ SIRET – MOLDOVA se învecinează cu: comunele Scobinți și Sirețel și județul Suceava – la nord, comunele Belcești și Coarnele Caprei – la est, orașul Pașcani și comunele Ruginoasa, Cucuteni, Balș – la sud, iar la vest comunele Tătăruși, Cristești și Moțca. Zona GAL SIRET-MOLDOVA este omogenă din punct de vedere geografic, relieful fiind variat și format din câmpie, deal și podiș.

Suprafața: Suprafața teritoriului GAL SIRET-MOLDOVA este de 359,09 kmp, reprezentând 6,557% din suprafața Județului Iași.

Caracteristici socio-economice:
După Revoluția din 1989, teritoriul GAL SIRET-MOLDOVA a trecut prin schimbări majore în ceea ce privește componenta socio-economică a comunității. Agricultura și lucrul pământului a fost singura activitate economică, ponderea populației ocupate in sectorul agricol a fost foarte mare. După aderarea României la Uniunea Europeană, odată cu deschiderea granițelor și migrația forței de muncă, interesul și profitabilitatea agriculturii au scăzut foarte mult. În această situație, a scăzut numărul de fermieri, foarte mult teren agricol fiind arendat către agenți economici locali sau străini. Totodată a crescut mult numărul întreprinderilor cu activitate în sectorul non-agricol al producției și serviciilor.
Conform datelor ultimului recensământ, populația teritoriului GAL a scăzut cu un procent de 11% față de recensământul din 2011, la 30.304 locuitori.
Din punct de vedere al etniei, situația este următoarea: 27.101 români, 149 romi, 117 lipoveni și 4 unguri.
Pe categorii de vârste, situația se prezintă astfel: 0-19 ani- 7993 (26,38%), 20-39 ani- 6689 (22,07%), 40-64 ani- 10096 (33,32), ≤ 65 ani- 5526 (18,26%). Ponderea majoritară revine categoriei de vârstă 40-64 ani cu un procent de 33,32%. Ponderea cea mai scăzută revine categoriei de vârstă ≤ 65 ani cu 18,26% iar valori mici înregistrează și categoria de vârstă 20-39 ani cu 22,07%. Numărul mic de rezidenți cu vârsta cuprinsă între 20 si 39 ani se explică prin tendința tinerilor care reprezintă forța de muncă majoritară dintr-o comunitate, de a migra, de a căuta de lucru sau noi oportunități în afara țării.

Caracteristici economice:
În prezent, activitatea de producție agricolă reprezintă ponderea în economia locală a teritoriului GAL.
Din suprafața totală a teritoriului de 33.928 hectare, suprafața agricolă este reprezentată de 22.940 hectare (67,61% din totalul fondului funciar al teritoriului GAL SIRET-MOLDOVA), din care: 16.029 hectare – teren arabil, 4.712 hectare – pășuni, 1.448,8 hectare – fânețe, 2.049,3 hectare – vii și pepiniere viticole și 1.279,6 hectare – livezi și pepiniere pomicole.
Cele mai mari suprafețe arabile se regăsesc în comunele Lespezi (3.201 hectare – 19,97% din totalul suprafeței arabile)Vânători (2.422 hectare – 15.11% din totalul suprafeței arabile), Ceplenița (2.371 hectare – 14,79% din totalul suprafeței arabile).
Suprafețele ocupate de vii și pepiniere viticole se regăsesc în toate comunele, cea mai reprezentativă fiind comuna Cotnari, pe teritoriul căreia viile ocupă o suprafață de 1.828,31 hectare, respectiv, 89,21% din totalul suprafeței. Suprafețele ocupate de livezi și pepiniere-pomicole reprezintă 5,58% din totalul suprafeței agricole aferentă teritoriului GAL SIRET-MOLDOVA, cea mai mare suprafață fiind situată pe teritoriul comunei Cotnari (957,67 hectare) cu o creștere de aproape 300% în ultimii 7 ani.
Efectivul de animale existent pe teritoriul GAL SIRET-MOLDOVA este numeros, cele mai multe capete fiind prezente pe raza comunei Vânători, Cotnari, urmată de comuna Ceplenița.

Pe teritoriul GAL SIRET-MOLDOVA își desfășoară activitatea un număr de 489 de societăți din care 72,80 %, respectiv 356 sunt administrate de bărbați și 27,20 % respectiv 133 sunt administrate de femei. Cele mai multe dintre firme au obiectul de activitate comerțul 36,81% ( 180), urmat de servicii 34,15% ( 167), agricultura 21,67% (106) și producția non-agricolă 7,36% (36)
Cele mai multe întreprinderi se află în comuna Valea Seacă- 105 iar la polul opus se află Comuna Lespezi cu 33.
Cea mai mare cifră de afaceri se obține în comuna Cotnari, 76,50%, spre deosebire de comuna Ceplenița în cadrul căreia se obține un procent mai mic decât 1% din totalul cifrei de afaceri la nivelul întregului teritoriu GAL SIRET-MOLDOVA.

Caracterul geografic, demografic al zonei acoperite:
În ansamblu, relieful GAL SIRET-MOLDOVA este reprezentat de platouri structurale, interfluvii sculpturale, terase, lunci, altitudinea maximă fiind de 525,60 metri în dealul Chicerea din comuna Vânători. Suprafața GAL SIRET-MOLDOVA este de 359,09 km2 și reprezintă 6,557% din suprafața județului Iași.

NATURA 2000 – Arii de protecție specială avifaunistică (SPA): localitatea Cotnari – nume sit: Acumulările Belcești, Cod Sit ROSPA0109, suprafață: 1,56 km2; localitatea Ceplenița – nume sit: Acumulările Belcești, Cod Sit ROSPA0109, suprafață 1,63 km2.
c) Minorități etnice locale: minoritatea romă: Comuna Cotnari – 60 persoane, Comuna Valea Seacă – 61 persoane, Lespezi 14 persoane, Comuna Vânători – 14 persoane; minoritatea ruși – lipoveni: Comuna Lespezi – 85 persoane, Comuna Todirești – 32 persoane și maghiari- 4 persoane în Valea Seacă.

Râuri și lacuri: Teritoriul GAL SIRET-MOLDOVA este străbătut de râurile Bahlui și Siret cu afluenții lor. Rețeaua hidrografică a teritoriului este completată de pâraiele Gherghina, Bâdilița, afluenți ai râului Siret din comuna Vânători și Buhălnicioara- afluent al Bahluiului din comuna Ceplenița.

Clima este predominant temperat-continentală, cu veri călduroase și ierni geroase, temperatura medie multianuală fiind de 9-10oC, vânturile dominante fiind cele din Nord și Nord-Est.

Precipitațiile sunt nesemnificative în lunile martie-aprilie, iulie-august, spre deosebire de celelalte luni ale anului, în care se înregistrează cantități considerabile.

Vegetația este caracteristică climatului temperat-continental existent în zonă, respectiv, stepele alcătuite din ierburi, regăsindu-se pe terasele Siretului din partea de sud-vest a teritoriului. Totodată, sunt prezente pășuni și păduri, pădurile ocupând o suprafață modestă, în principal fiind alcătuite din fag, carpen, gorun, tei, mesteacăn, stejar și molizi.
Populație – demografie
Numărul total al populației GAL SIRET-MOLDOVA: este de 30.304 locuitori și variază de la 2.344 locuitori, respectiv, 7,73% din totalul locuitorilor în comuna Hărmănești la 5.843 locuitori, 19,28% din totalul locuitorilor în comuna Cotnari, valoarea medie pentru zonă fiind de 84,39 locuitori/km2.
Comunități prezente: Conform informațiilor oferite de Recensământul Populației și Locuințelor realizat în anul 2021 în localitățile cuprinse în GAL SIRET–MOLDOVA sunt prezente comunități de ruși-lipoveni în comunele Lespezi și Todirești, dar și comunități de romi în comunele Cotnari și Valea Seacă.
Tendințe demografice: Problema îmbătrânirii populației este una evidentă, fiind una dintre principalele probleme constatate în teritoriu și care necesită intervenție din partea autorităților.
Raportul de dependență demografică la nivelul anului 2023 este 44,61, Raportul de dependență demografică a tinerilor (0-19 ani) este de 26,38, iar raportul de dependență demografică a vârstnicilor (65 ani și peste) este de 18,24.
Prin urmare, tinerii constituie o presiune pentru piața muncii și se impune ca la nivel de strategie, crearea de locuri de muncă să reprezinte un indicator de rezultat și scop în același timp. Pentru tineri sunt necesare de asemenea măsuri speciale de dezvoltare și diversificare a activităților de instruire în domenii ce valorifică resursele locale, măsuri speciale de atragere și menținere a tinerilor în zonă.
Populația activă: În ceea ce privește populația activă, aceasta cuprinde populația ocupată civilă (16.785 persoane) și șomerii înregistrați(504 persoane). În cele mai multe comune, posibilitățile de angajare la nivel local sunt foarte mici. În cadrul teritoriului GAL SIRET-MOLDOVA, populația activă însumează un număr de 16.785 persoane, populația activă reprezintă 55,39 % din populația stabilă.

Caracteristici economice, de mediu și climă:
Patrimoniu de mediu
Posibilitățile de susținere a mediului pe care autoritățile locale le au la îndemână urmăresc realizarea unui echilibru între reconstrucția mediului natural și conservarea acestuia și creșterea economică, al cărui scop îl reprezintă dezvoltarea armonioasă. O primă măsură în acest sens face referire la gestionarea durabilă a deșeurilor, înlăturându-se sursele de poluare prin colectarea și reciclarea deșeurilor existente pe teritoriul GAL.
Rezervații naturale: Pe teritoriul GAL regăsim Rezervația forestieră Pădurea Cotnari Cătălina, situată deasupra satului Cotnari la o altitudine de 400 metri, pe o suprafață de circa 8 hectare cu specii de fag protejate.
Particularități în domeniul infrastructurii de bază, în domeniul educațional și social, patrimoniul arhitectural și cultural etc.
Din punct de vedere al căilor de comunicație, accesul rutier se face prin DE 583 care traversează comunele Ceplenița și Cotnari, DN 28A care traversează comunele Hărmănești, Valea Seacă, Vânători și Lespezi și DN 28B care își continuă traseul prin comunele Ceplenița, Cotnari și Todirești. În ceea ce privește accesul feroviar din zona GAL SIRET-MOLDOVA, există o magistrală de cale ferată pe ruta Iași – comuna Lețcani – orașul Podu Iloaiei – comuna Erbiceni – comuna Belcești – comuna Ceplenița – orașul Hârlău.
În ceea ce privește celelalte servicii: de alimentare cu apă, energie electrică, de canalizare pentru ape uzate menajere, servicii de salubritate, acestea există neacoperind însă în totalitate teritoriul. Serviciile de alimentare cu apă și cele de canalizare pentru ape uzate menajere, serviciile de furnizare a energiei electrice, salubritate sunt servicii externalizate.
Referitor la serviciile medicale, aproape în fiecare localitate din GAL SIRET-MOLDOVA există câte un dispensar medical, medic ori dentist cu dotări minime, cel mai apropiat spital fiind cel din Pașcani (în medie 40 de km).
De asemenea, conform informațiilor obținute privind serviciile din învățământ, în teritoriu există atât învățământ preșcolar, primar și gimnazial, în unele localități, cum ar fi Cotnari și Valea Seacă existând și licee cu profil tehnologic

Patrimoniu arhitectural și cultural:
Zona GRUPULUI DE ACȚIUNE LOCALĂ SIRET-MOLDOVA dispune de mari posibilități de dezvoltare având în vedere cadrul natural pitoresc al satelor, precum și potențialul cultural și istoric oferind numeroase oportunității de recreere și de cunoaștere a tradițiilor.
ASOCIAȚIA GAL SIRET-MOLDOVA cuprinde numeroase vestigii istorice care atestă vechimea, stabilitatea și continuitatea poporului român pe aceste meleaguri.
Turismul oenologic (vini-viticol) poate constitui o formă de turism în zona GAL SIRET-MOLDOVA datorită existenței unei tradiții viticole recunoscute, respectiv, Podgoria Cotnari.
O sursă importantă de dezvoltare locală o constituie patrimoniul cultural fiind caracterizat prin identitatea culturală conturată prin valori, obiceiuri, îndeletniciri, credințe și simboluri.
Teritoriul acoperit de GAL SIRET-MOLDOVA are în componență următoarele comune incluse în:
a) Zone sărace pentru care indicele de dezvoltare umană locală (IDUL 2011) are valori mai mici sau egale cu 55: Comuna Ceplenița – 48,79; Comuna Cotnari – 53,49; Comuna Todirești – 49,22; Comuna Vânători – 53,00, Valea Seacă 62,18.
b) Zone Natura 2000 – NATURA 2000 – Situri de importanță comunitară (SCI): localitatea Lespezi – nume sit: Dealul Mare Hârlău, Cod Sit ROSCI0076, suprafață 6,80m2; localitatea Valea Seacă – nume sit: Pădurea Tătăruși, Cod sit ROSCI0176, suprafață 258,53 m2
– NATURA 2000 – Arii de protecție specială avifaunistică (SPA): localitatea Cotnari – nume sit: Acumulările Belcești, Cod Sit ROSPA0109, suprafață: 1,56 km2; localitatea Ceplenița – nume sit: Acumulările Belcești, Cod Sit ROSPA0109, suprafață 1,63 km2.
c) Minorități etnice locale: minoritatea romă: Comuna Cotnari – 60 persoane, Comuna Valea Seacă – 61 persoane, Lespezi 14 persoane, Comuna Vânători – 14 persoane; minoritatea ruși – lipoveni: Comuna Lespezi – 85 persoane, Comuna Todirești – 32 persoane și maghiari- 4 persoane în Valea Seacă.